Barn uppfostran...

Nu har jag varit hos tandläkaren överlevt och blivit runinerad. Här kan man fortfarande fylla tänderna med amalgan och vill man inte ha det får man casha up. Men vem vill ha amalgan??? Det var en väldigt trevlig tandläkare, hon var snabb och effektiv och verkade inte bry sig om att jag rullade in med 2 barn. Rakel hon sov och Isak han gallskrek så fort hon satte på borren.  Sen gick vi till lekparken och lekte. Och hade en rolig fortsatt dag.

Följer ett väldigt intressant program som heter "child of our time"  http://www.bbc.co.uk/parenting/tv_and_radio/child_of_our_time/
Där dom följer 25 barn som är födda 2000 och ska göra det fram tills 2020 så varje år visas det ny program. Barnen är så klart från helt olika bakgrunder osv.
I går handlade det om att Engelska barn inte leker och inte får gå ut ensamma (handlar om 8 åringar nu). Att 2/3 aldrig varit ute ensama utan vuxen!!! Nästan ingen fick tex gå till affären själva. Och att dom som får gå ut ensama i princip bara får vara framför huset. Det var 1 pojke av 25 som fick leka själv ute och "ströva iväg" Och så var det inte alls för 30 år sedan. Så då gämmförde dom hur barn som får mera ansvar VS dom som inte får det hur dom blir. Ju mera utomhus dom var dessto mera lektid fick dom tex. Ja mycket intressant får en verkligen att tänka på vad man gör med sina egna barn.
Känner att jag försöker uppfostra mina barn helt rätt faktiskt,  till fria tänkande individer som inte tittar för mycket på TV får ta  mycket eget ansvar och upptäcka världen.  Försöker inte säga NEJ NEJ hela tiden utan uppmuntra dom för det som dom gör bra. Typ det gör inget om dom blir blöta kladdiga, det finns en hel garderob med rena torra kläder.  Tänk om man visste det innan vilken utmaning det är med barn.

Kommentarer
Postat av: johanna

hej!
Låter som ett jätteintressant program.
Min Måns är ju som sagt född 2000, och är 8 år.
Men...jag förstod inte, tyckte de typ att det var BRA att barn fick vara ute själva o få ansvar eller var det hemskt...och oansvarligt??
Eller de bara jämförde!?
Skulle vara kul att veta!
Du är duktig mamma, du med mkt tålamod, jag är mera tjatig!
//JOHANNA

2008-05-22 @ 20:47:56
Postat av: Malin

Dom tyckte det var bra att barnen fick mycket ansvar och ju mera dom var ute dessto mera ansvar fick dom. Jga tycker du är en riktig cool morsa. Som låter dina barn cyckla till skolan...

2008-05-22 @ 22:06:43
Postat av: johanna

NEJ!
de får INTE cykla själva.
Nils cyklar med Måns till skolan, och OM han sen cyklar hem själv, så ringer han alltid precis innan han cyklar så jag vet ungrfär när han ska komma hem.
Men han cyklar själv till sina kompisar som bor 50-100 meter från oss typ på eftermiddagarna.
ja...det e svårt att ta beslut om sånt.
//Johanna

2008-05-22 @ 23:44:30
Postat av: Nina P

Jag håller helt med. Det viktigaste är trots allt att barnen får känna att de är egna individer och faktiskt klarar av saker. Det finns nog inget som gör mina bonusbarn (9 resp. 11) så stolta och "malliga" som när man oväntat berömmer dem för att de plockat in efter sig när de ätit mellanmål...eller när de kommit hem med blöta kläder, hängt upp det på tvättlinan och bytt till rena... Vissa såna där vardagssaker är så himla enkla att få att fungera om man bara kämpar lite. Ett tag kändes det som att vi inte gjorde annat än att plocka efter barnen, planera deras nästa dag, fråga efter papper från skolan, rusa iväg försenade till föräldramöten för att informationen inte kommit fram
i tid etc etc. Sen satte vi oss ned med dem och införde veckopeng mot att de var tvugna att börja ta ansvar -de fick först frågan om de ville ha denna typ av veckopeng. Vi skrev en LÅNG lista och satte på väggen och jag lovar, vilket otrolig skillnad! Alizia som är 11 år har mognat något fruktansvärt i och med detta. Hon gör mig förvånad varje dag och jag försöker verkligen komma ihåg att berömma henne för hon blir så himla glad. Så nu läggs all smutsig tvätt i tvättkorgen, disken åker in i diskmaskinen, läxorna görs utan gnäll, sängarna bäddas, handdukar hängs upp på krokarna efter duschning o.s.v. Och börjar de muppa och ha tjurig attityd för något så kan man lätt säga "hörrudu, tänk på veckopengen..." för om de inte sköter sig en vecka blir det ingen peng.
Sen var vi även noggranna med att tala om att ju mer de hjälper oss desto mer tid kan vi lägga på att göra roliga saker tillsammans. Istället för att ägna sista timmen innan de ska sova åt att plocka ordning i köket och packa skolväskor så kan vi sticka ut och cykla en runda, kolla på tv ihop eller nåt.
Ibland får man nog stanna upp och tänka på allt som faktiskt fungerar istället för att bara fokusera framåt på det som inte fungerar.
Ja, ja, lite info från bonusmorsan i Älmhult!

/ Nina

2008-05-23 @ 08:55:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0