Lasagne

Katrins lasagne, (Malin modifierad)

Jag laser Katrins blogg regelbundet, hon ar bara for skon. Hon skriver roligt. Sa i fredags bestammde jag mig for att prova.  Den basta basta lasagne jag ever gjort och atit. Laga genast, dessutom rackte den hela helgen.

Barnen loved it. TackKatrin.

Ingredienser:

Köttfärs (1kg)

1 Hackad lök

Halv zuccini

Ca 8 färska champinjoner

Färsk basilika

3-4 vitlöksklyftor

passerade tomater (en kartong)

En halv ask körsbärstomater

kryddor: soya, vitt vin, salt, vitpeppar, chilipulver, paprikapulver, grillkrydda

Ca 150 gr smör

Ca tre msk mjöl

1 liter mjölk

Lasagenplattor

En påse riven ost

En stor form

 

Gör nu detta exakt i den ordning som jag skriver:

Sätt ugnen på 175 grader

Fräs upp köttfärs i en stor panna

Sätt på en mindre panna med smör och hackad lök

Medan du låter de båda pannorna komma igång så delar du champinjonerna i fyra bitar vardera och skär zuccinin i halvmånar (?) ni fattar. Ner med grönsakerna hos löken och låt det stekas på ganska hög värme.

När du gjort detta bör din köttfärs nästan vara klar. Pressa ner vitlöken, krydda loss med kryddorna. Du måste våga gå på känsla här. Tänk så här; Lite salt, så! Lite peppar, så! Lite chili, så! ungefär så länge strör du varje krydda. Alltså så lång tid som det tar för dig att säga det. Sen tar du lite extra vin och lite extra soya och lite extra av det som behövs. Du smakar av regelbundet.

Hacka halva krukan basilika och tjoffa ner i köttfärsen.

Nu är dina grönsaker klara i pannan bredvid! Ner med dem i köttfärsen. Rör om. Blanda ner de passerade tomaterna. Rör om igen. Smaka av. Krydda lite till kanske?! Sänk värmen. Låt puttra. Dela körsbärstomaterna och kasta ner dem i färsen. Ta fram en kastrull.

Ta en klick smör (ca 150 gr) och smält i kastrullen. Rör om och från och med nu slutar du inte att röra i den här kastrullen. Ta mjölpåsen med din andra hand. Häll i mjöl tills det blir som en deg typ. Ställ ifrån dig mjölet. Ta mjölken. Häll i mjölk och rör hela tiden. Häll i mjölk i etapper och se vad som sker i kastrullen. Blir det tjockt hela tiden? Ja men häll på lite mer mjölk då tills du får den perfekta konsistensen. Det här är alltså bechamelsås du nu pysslar med. Salt, vitpeppar, muskot. Lite grann.

Nu kör vi. Du har vid det här laget en perfekt köttröra, en bechamelsås, en form och plattor. Gägga ut lite köttfärs och lite bechamelsås i botten på formen. Detta för att inte få torr botten. Lägg ett lager med plattor. Lägg på ett tjockt lager med köttfärs. Häll hälften av bechamelsåsen över. Plattor. Resten av köttfärsen och resten av bechamelsåsen. Strö över riven ost.

In i ugnen i 40 minuter.

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

kan inte jag fa adressen till hennes blogg?

2010-03-16 @ 10:48:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0